Címlap Látnivalók Az égerláp

Az égerláp PDF Nyomtatás E-mail

Közvetlenül Erdőtelek község mellett, annak központjától északnyugatra, az arborétum szomszédságában fekszik, 9,1 hektáros területen. Az égerláp mai formájának előfordulása e térségben (hevesi homokhát) ritkaságszámba megy, a homok szélén bőven feltörő, áramló talajvízben jött létre. Megközelítése a határoló utakról, vagy az arborétumból nyíló kapun át lehetséges, szabadon látogatható az arborétumhoz csatolt zárt része, melynek megtekintése a nyitva tartás ideje alatt lehetséges. Hiányossága, hogy az erdőben nincs bemutató létesítmény, és szervezett látogatásra sincs lehetőség. A terület 1989. március 1-én lett védetté nyilvánítva, felügyeletét az Erdőtelki Arborétum vezetője gyakorolja. Rendeltetése, hogy az égerláp és a fűzlápi, valamint az eredeti mocsári tölgyes növénytársulások élővilágát megőrizze.

A láperdő lombkoronaszintje zömmel mézgás égerből áll, csupán 3-4 %-a magyar kőris. A cserjék között megtalálható a kutyabenge, kányabangita, és erősen elszaporodott a feketebodza. A szántótól sédkender választja el. A láperdőt északról nádas és fűzláp övezi. Az erdő szegélyén található kaszálók szépek, védett fajok (pl.: kosborfélék) termőhelye. A terület északnyugati részén idős kocsányos tölgyek és gyöngyvirágos tölgyes maradványai láthatók. A védett növények közül még megtalálható a mocsári nőszirom is (ez a virág látható a 20 Ft-os pénzérme hátoldalán).

Ez az oázis gazdag állatvilágot vonz, melyben szép számmal képviselik magukat a védett fajok is. Néhányat említek a teljesség igénye nélkül: nappali pávaszem, atalanta lepke, zöld varangy, mocsári béka, tarajos gőte, ökörszem, tövisszúró gébics, énekes nádiposzáta, csilpcsalp füzike, nagy fakopács, kakukk, csíz, vörös vércse, menyét, hermelin, korai denevér, sün, vakond, stb.

 

 

Égerláp

and . | l