Címlap Civil szféra Polgárőr egylet

Polgárőrség PDF Nyomtatás E-mail

Erdõtelken a Polgárõrség 1991-ben alakult, Polgárvédõ Egylet néven. Elnöke Polgár Gábor volt. Sajnálatos módon néhány év múlva megszûnt, s csak 2000-ben alakult újra Bakos Károly szervezésében. A vezetést 2002-ben Molnár Ferenc vette át, majd 2005-ben a jelenlegi vezetõt, Bozó Jánost választotta meg a közgyûlés. 2005 nyarán alakult át a szervezet Erdõtelek Község Polgárõr Egyesületévé. A cégbírósági bejegyzés szerint kiemelkedõen közhasznú társaság, melynek adószáma: 18583029-1-10.

2005 õszén vált az Országos Polgárõr Szövetség rendes tagjává a helyi szervezet. A Polgárõrség taglétszáma jelenleg 60 fõ és minden évben új tagokkal gyarapodik. Elsõsorban éjszakai, de idõnként nappali szolgálatot is ellátunk.

A postás kísérése nyugdíjosztáskor, valamint az iskola és óvoda környékének figyelése, a diákok védelme, a környezetszennyezõk figyelése, a sport- és kulturális rendezvények biztosítása is a nappali szolgálataink során kerül ellátásra.

Ezen kívül részt veszünk a Rendõr- és Polgárõrnap megszervezésében, illetve a kórházi dolgozók rendezvényének biztosításában a Pintér-tanyán. A községi rendezvények lebonyolításában is jelentõs szerepet vállalunk, legyen az majális, falunap, gyermeknapi rendezvény, vagy nyugdíjas találkozó.

Mindenszentekkor egész nap felügyelünk 8-10 fõvel a temetõ, illetve a templom környékén. Szenteste szintén megerõsített szolgálatot látunk el.

Több elfogással is büszkélkedhetünk. Mindehhez nagyon fontos, hogy nagyon jó kapcsolatunk a rendõrséggel és sok közös szolgálatot adunk, de ugyanez elmondható a környékbeli polgárõr szervezetekrõl is, pl. Átány, Heves. A hevesi Polgárõrség vezetõje kérésünkre többször is volt Erdõtelken a rendszámfelismerõ rendszerrel felszerelt autójukkal. Az átányi Polgárõrség vezetõje pedig segítségünkre volt a pánikriasztó rendszer kiépítésében.

Községünkben, 2005-ben a helyi polgárõrség pályázati és önkormányzati támogatással felszerelt az idõsekhez 100 db pánikriasztót. A rendszer azóta is jól mûködik, több betöréses lopást hiúsított meg.

Jövõbeni terveink:

Fontos feladatunknak tekintjük a jövõben, hogy növeljük az éjszakai szolgálatok számát – szeretnénk minden éjszaka szolgálatot adni -, valamint a nappali szolgálatokat is szükség szerint szeretnénk bõvíteni.

Fontos elõrelépésnek tartanánk a településen a térfigyelõ rendszer kiépítését, a 12-18 éves gyermekek részvételével az ifjú polgárõr mozgalom megszervezését, valamint a pánikriasztó rendszer telepítését minden azt igénylõ idõs emberhez.

Erdõtelek Község Polgárõr Egyesülete bankszámlaszáma:

Gyöngyös-Mátra Takarékszövetkezet Erdõtelki Kirendeltsége 62000071- 10000609.

 

 
and . | l