Címlap Hírek

Hírek
Erdőtelek már tett a klímaváltozás ellen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bakos Gyula   
2016. február 05. péntek, 15:34

A felnőtt és a gyermekorvosi rendelő is megújult Erdőtelken, a beruházásokat Szabó Zsolt államtitkár, valamint Forgács Jánosné, a falu polgármestere adta át a nemzetiszínű szalag átvágásával szerdán.

Mint korábban írtuk, az önkormányzat mintegy 28 millió forintot nyert el a KEOP-programban. A Fő utcai orvosi rendelőn, illetve az Érsor úti gyermekorvosi bázison a nyílászárók cseréjét végezték el, s az energetikai projektek követelményeinek megfelelően megoldódott a hőszigetelés is.

- Közel harmincévesek az épületek, ez nem mondható nagy kornak, de amikor épültek, akkor még senki nem vette igazán komolyan a szigetelési előírásokat – idézte fel Forgács Jánosné. – A megtakarítás a mi költségvetésünkben jelenik meg. Mi az építészek által megadott joule-okkal és más hőtechnikai értékekkel nem sokat tudunk kezdeni, a guruló forintokkal viszont igen, azokat másra tudjuk felhasználni. Az sem mindegy, mit hagyunk itt az utódainknak – szögezte le a polgármester, azzal kiegészítve: Erdőtelek a középületek energetikai jellegű felújításával nem csak szebb, színesebb, takarékosabb intézményekhez jutott hozzá, közben egy nagy lépést tett a klímaváltozás ellen. Ráadásul a környezet védelmét a nemrég használatba vett szennyvízrendszer megépítésével is segítette.

Ezzel egyetértett az államtitkárként a magyar klímapolitikáért is felelős térségi képviselő is.

- Ami a rendelők esetében még hátravan: a belső felújítás és az eszközfejlesztés, ezen is rajta vagyunk - említette meg a település és a térségi képviselő közötti jó együttműködést is deklarálva Szabó Zsolt az átadón, majd utalt a következő tervekre is:  – Igyekszünk a kastélyt felújítani, szó van útfelújításról, járdafelújításról, más közintézmények rendbetételéről, szeretnénk, ha Erdőtelek a ciklus végére virágzó és modern település lenne – hangoztatta az államtitkár.

Forrás: hatvanonline.hu

 
Háborgás a díjak miatt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bakos Gyula   
2016. február 02. kedd, 13:32

Lakóhelyén magas a szennyvízdíj, több mint 600 forintot számláz köbméteréért a szolgáltató, a Heves Megyei Vízmű Zrt.

A fentebb említettről beszélt egy olvasónk telefonon a községből, s elpanaszolta: a szolgáltató honlapján lévő tájékoztató szerint szinte minden más megyei településen 200-300 forintot kóstál ugyanez a díj. Őt az érdekelné, hogy a falujában miért kell sokkal többet fizetnie ugyanazért a szolgáltatásért.

Köztudott: tavaly júliusban készült el a helység szennyvízgyűjtő csatornájának és szennyvíztisztító telepének az építése, s a rendszer a műszaki átadás után már működésbe is állt. Az átadón Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is elmondta: óriási munka eredménye, hogy ennek az európai uniós projektnek a sikeréről beszélhetünk, hiszen nagyon sokáig tartott az előkészítés, már-már reményvesztetté is vált. Ám 2014 elején végre elindulhatott a munka. Ez volt az első olyan projekt az országban, amely a Nemzeti Fejlesztési Programiroda segítségével valósulhatott meg.

Az 1,6 milliárd forintos beruházás során megépült hat átemelő és a szennyvíztisztító-telep, lefektettek 21 kilométer gerinc-, 10,4 kilométer bekötő- és 2,7 kilométer nyomóvezetéket, s – ami a legfontosabb – 1250 bekötési helyet hoztak létre. Erdőtelek így 95 százalékban csatornázottá vált.
Portálnuk megkereste a Heves Megyei Vízmű Zrt.-t, s megkérdeztük, mi alapján számítják a szennyvízdíjat, illetve mitől ilyen magas az erdőtelki díj? Várható-e az, hogy csökkentik ezt a közeljövőben?

Módosítás dátuma: 2016. február 02. kedd, 13:53
Bővebben...
 
Az orvosi rendelő energetikai korszerűsítése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bakos Gyula   
2016. január 05. kedd, 19:49

Sajtóközlemény

Energiatakarékosabbá vált az orvosi rendelő erdőtelken

Befejeződtek az „Orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítése” című projekt kivitelezési munkái.

Erdőtelek Községi Önkormányzat sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című projekt felhívásra. Az Önkormányzat az elnyert 27,747 millió forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0265 azonosító számú projektet valósította meg.

A projekt megvalósulási helyszíne az orvosi rendelő (Fő utca 92.) és gyermekorvosi-felnőttorvosi rendelő (Érsor út 11.) épülete. A nyílászárók cseréjét alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak.

A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése. Ezen kívül a CO2 valamint az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, mérsékeltebb fosszilis energia felhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az Önkormányzatának jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés.

A pályázat keretében megtörtént, a gyermekorvosi rendelő esetében 260 m2 homlokzat felület, a magastetős szerkezeteken 122 m2 padlás födém hőszigetelése, valamint 53 m2 homlokzati nyílászáró cseréje.

A felnőttorvosi rendelő épületén 324 m2 homlokzat felület, a magastetős szerkezeteken 127 m2 padlás födém hőszigetelése történt meg, 56 m2 homlokzati nyílászáró cseréjével együtt.

A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 202,31 GJ/év lesz,                         az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 11,4 t/év.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 43

Időjárás

and . | l