Buttler-kastély

A kastélyt feltehetőleg régebbi falak felhasználásával Buttler János Lajos földesúr építtette, majd ennek fia, Buttler Gábor bővíttette a mai alakjára a 18. század második felében. A hozzátartozó présházat Povolni János építette 1794-ben.

1845-ben a Buttler-birtok Kovács József orvos tulajdonába került, aki a kastély parkjában arborétumot hozott létre.

Kovács doktor a családi birtok kezelését 1913-ban vette át, de a kert tervszerű alakításával már 1895-től foglalkozott. Orvosi tanulmányai mellett elismert botanikussá képezte magát. Számos növénytani egyesület tagja, illetve a Kertészeti Egyesülés alelnöke volt.

Több dendrológiai tárgyú, azaz fákkal foglalkozó témájú cikket írt, ugyanis Magyarországon a 19. század közepén terjedt el a tájképi kertek harmadik válfaja a dendrológiai tájképi kert, más néven arborétum, vagy gyűjteményes kert. Ennek lényege, hogy a döntően külhoni fenyő és lomblevelű növényeket a tájképi kertművészeti stílus elvei szerint telepítették, így olyan hatást értek el, mely a kompozíciókat a kertművészeti alkotások rangjára emelte. A kert eredetileg 11 hektár volt, mellette gyümölcsös, 4 hektár gazdasági udvar a kastéllyal és az üvegházzal.

A kastély jelenleg nem látogatható. A polgármesterrel való előzetes egyeztetés után tekinthetik meg az érdeklődők. 

A Buttler-család és a kastély történetét Kiszely Tóth Anett, a Buttler-kastély építészettörténésze, kulturális és műemlékvédelmi szakember örökítette meg remek dolgozatában, amit ide kattintva olvashatnak el.

Az érdeklődők a kastély facebook oldalán még több érdekes fotót, információt találhatnak.

Scroll to Top